Të fundit:

Cameron paralajmëron OKB-në: Nëse nuk ka mbështetje për Ukrainën do të ketë kosto

Ministri i Jashtëm i Britanisë, David Cameron, ka paralajmëruar...

Gjykatësi shpall vendimin për ish-kancelarin austriak: “Sebastian Kurz është fajtor”

Sebastian Kurz u shpall fajtor për deklarata të rreme....

Haxhiu pret në takim delegacionin e përbërë nga partitë shqiptare në Maqedoninë e Veriut

Kryetarja e organizatës Gratë për VETËVENDOSJE, njëherazi ministrja e...
ISP BroadcastISP Broadcast

​Bie inflacioni në SHBA

Extra AL PVC

Sipas shifrave zyrtare të publikuara të martën, inflacioni vjetor i konsumatorit në SHBA arriti në 7.1% në nëntor, duke u zbutur nga 7.7% në tetor.

Indeksi i çmimeve të konsumit (CPI), i cili mat ndryshimet në çmimet e mallrave dhe shërbimeve nga këndvështrimi i konsumatorit, ra më i ulët se vlerësimi i tregut për një rritje vjetore prej 7.3%.

Shifra ka qenë rritja më e vogël 12-mujore që nga periudha që përfundon në dhjetor 2021, ndërkohë që është një rënie e mprehtë nga një fitim vjetor prej 9.1% në qershor, i cili ishte rritja më e madhe 12-mujore që nga nëntori 1981.

Në baza mujore, IÇK-ja në nëntor u rrit me 0.1% nga muaji i kaluar, duke rënë sërish nën pritshmërinë e tregut për një rritje prej 0.3%. CPI në tetor tregoi një rritje mujore prej 0.4%.

“Indeksi i ushqimit u rrit 0.5 për qind gjatë muajit me indeksin e ushqimit në shtëpi gjithashtu u rrit 0.5 për qind,” tha Departamenti i Punës në një deklaratë.

“Indeksi i energjisë u ul me 1.6 për qind gjatë muajit pasi indeksi i benzinës, indeksi i gazit natyror dhe indeksi i energjisë elektrike ranë të gjithë”, shtoi ai.

CPI bazë, e cila përjashton ushqimin dhe energjinë, fitoi 0.2% në nëntor nga muaji i kaluar, përsëri nën pritjet e tregut për një rritje prej 0.3%. Në tetor, IÇK bazë gjithashtu shënoi një rritje mujore prej 0.3%.

Çdo vit, CPI bazë u rrit me 6% në nëntor, duke rënë gjithashtu nën vlerësimin e tregut për një rritje prej 6.1%, ndërsa u rrit me 6.3% në tetor nga viti në vit.

“Indeksi i energjisë u rrit 13,1 për qind për 12 muajt e fundit të nëntorit dhe indeksi i ushqimit u rrit me 10,6 për qind gjatë vitit të kaluar; të gjitha këto rritje ishin më të vogla se për periudhën deri në fund të tetorit”, thuhet në deklaratë.

Të dhënat e inflacionit dolën në ditën kur Rezerva Federale e SHBA-së nisi takimin e saj kryesor dy-ditor të politikës monetare. Banka qendrore do të shpallë vendimin e saj për normën e interesit të mërkurën në orën 14:00. EDT (1900 GMT), në të cilën pritet të bëjë një rritje të normës prej 50 pikë bazë.

Fed e ka rritur normën e saj bazë të interesit me një total prej 375 pikë bazë, ose 3.75%, që nga marsi për të vënë nën kontroll inflacionin rekord./TV Arbëria

spot_img

Të fundit

Cameron paralajmëron OKB-në: Nëse nuk ka mbështetje për Ukrainën do të ketë kosto

Ministri i Jashtëm i Britanisë, David Cameron, ka paralajmëruar...

Gjykatësi shpall vendimin për ish-kancelarin austriak: “Sebastian Kurz është fajtor”

Sebastian Kurz u shpall fajtor për deklarata të rreme....

Haxhiu pret në takim delegacionin e përbërë nga partitë shqiptare në Maqedoninë e Veriut

Kryetarja e organizatës Gratë për VETËVENDOSJE, njëherazi ministrja e...

Petritsch: I papranueshëm refuzimi i bisedimeve, Kosova e vuri BE-në në pozitë të vështirë

Ish i dërguari i Bashkimit Evropian për Kosovën, Wolfgang...

Cameron paralajmëron OKB-në: Nëse nuk ka mbështetje për Ukrainën do të ketë kosto

Ministri i Jashtëm i Britanisë, David Cameron, ka paralajmëruar OKB-në për pasojat e tërheqjes së mbështetjes për Ukrainën në luftën e saj kundër Rusisë. Kështu...

Gjykatësi shpall vendimin për ish-kancelarin austriak: “Sebastian Kurz është fajtor”

Sebastian Kurz u shpall fajtor për deklarata të rreme. Ai u dënua me 8 muaj burg me kusht. Gjykatësi Michael Radasztics shpalli vendimin të...

Haxhiu pret në takim delegacionin e përbërë nga partitë shqiptare në Maqedoninë e Veriut

Kryetarja e organizatës Gratë për VETËVENDOSJE, njëherazi ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, njofton se sot pritën në takim delegacionin e përbërë nga partitë shqiptare...