Disa shpenzime për fëmijët janë të panevojshme

Të rrisësh fëmijë, këtë e dinë të gjithë prindërit,...

Trëndafili i egër, thesari i maleve shqiptare

Trëndafili i egër (Rosa Canina) është shkurre e egër...

Angazhimi “i hekurt” i SHBA për mbrojtjen e Izraelit nuk do të ndryshojë

SHBA përsëriti sot se angazhimi i saj për mbrojtjen...
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

​Shoqëria Civile: Sistemi i drejtësisë joefikas, reforma mund të ketë rezultat vetëm me Vettingun

Extra AL PVC

Koalicioni i organizatave të shoqërisë civile kanë nisur javën kundër korrupsionit me moton “Bashkë Kundër Korrupsionit”.

E gjatë një tryeze të organizuar nga ky koalicion ku përfshihen Instituti i Kosovës për Drejtësi (IKD), Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS), Lëvizja Fol, Iniciativa për Progres, Çohu dhe Colombus me temën “Reforma në Drejtësi”, u theksuar se sistemi gjyqësor vazhdon të jetë jotransparent dhe joefikas.

Mexhide Demolli nga Lëvizja Fol, tha se në kuadër të javës kundër korrupsion, kanë organizuar aktivitete të shumta që synojnë luftimin e korrupsionit në fushat e ndryshme.

Këshilltari në Ministrinë e Drejtësisë, Eros Gashi tha se si qeveri janë marrë jashtëzakonisht shumë me iniciativa ligjore që shpien në reformë në drejtësi si prioritet edhe i qeverisë aktuale.

Sipas tij, ndonëse që nga vitit 2008 është punuar nga të gjitha qeverisjet e kaluara në reformën në drejtësi, megjithatë mosefikasiteti në sistem të drejtësisë është evident, pasi ka vonesa në trajtim të lëndëve, numër të madh të lëndëve që presim dhe parashkrime.

Liridon Salihi nga GLPS tha se sistemi i drejtësisë ka nevojë për reforma të mirëfillta që të këtë rezultate konkrete. Sipas tij, pavarësish reformave në të kaluarën, si GLPS konsiderojnë se këto reforma nuk kanë prodhuar progres potencial, pasi edhe në vitin 2022, sistemi i drejtësisë mbetet jotranparentë.

Salihili shtoi se reforma në drejtësi mund të ketë rezultat vetëm përmes procesi të vettingut me ndryshime kushtetuese.

Gëzim Shala nga IKD, tha se vendimi i kundërligjshëm i Qeverisë së Kosovës për uljen e pagave për gjyqtarët dhe prokurorët, është shembull i keq për reformën e drejtësisë.

Ai theksoi se përkundër që procesi i vettingu ka qenë premtimi kryesor i kësaj qeverisje, ende nuk ka rezultate konkret, ndonëse si proces është tejet i rëndësishëm për reformat në drejtësi. /TV Arbëria

spot_img

Të fundit

Disa shpenzime për fëmijët janë të panevojshme

Të rrisësh fëmijë, këtë e dinë të gjithë prindërit,...

Trëndafili i egër, thesari i maleve shqiptare

Trëndafili i egër (Rosa Canina) është shkurre e egër...

Angazhimi “i hekurt” i SHBA për mbrojtjen e Izraelit nuk do të ndryshojë

SHBA përsëriti sot se angazhimi i saj për mbrojtjen...

Pse disa njerëz nuk e gjejnë dot dashurinë e vërtetë?

Pavarësisht zhvillimit të rrjeteve sociale, rreth 50% e të...

Disa shpenzime për fëmijët janë të panevojshme

Të rrisësh fëmijë, këtë e dinë të gjithë prindërit, është e kushtueshme. Sipas statistikave, një familje amerikane shpenzon rreth 11 000 dollarë vetëm për vitin...

Trëndafili i egër, thesari i maleve shqiptare

Trëndafili i egër (Rosa Canina) është shkurre e egër deri në tre metra e degëzuar dhe me gjemba të fortë, me lule në ngjyrë...

Angazhimi “i hekurt” i SHBA për mbrojtjen e Izraelit nuk do të ndryshojë

SHBA përsëriti sot se angazhimi i saj për mbrojtjen e Izraelit mbetet “i hekurt” dhe se nuk dëshiron të shohë një luftë më të...