Të fundit:

Politikani serb: E vërteta për Adem Jasharin dhe luftën në Kosovë po i fshehet popullit në Serbi

Politikani serb, Boban Bogdanoviq, thotë se mbi kokën e...

Aforizma për krenarinë

Askush nuk dëshironi t’i lëndohet krenaria, sepse fundja kur...

Trendafilova me vizitë në Kosovë, PSD-ja e pret me protestë

Kryetarja e Dhomave të Specializuara të Kosovës, gjykatësja Ekaterina...
ISP BroadcastISP Broadcast

Mbi 50% e seancave në vazhdime, monitoruesit kritikojnë legjislativin për mossigurim të kuorumit

ISP Broadcast

 Nga Instituti i Kosovës për Drejtësi adresojnë kritika sa i përket numrit të vogël të projektligjeve të votuara, ndërkaq nga Instituti Demokratik i Kosovës e shohin si produktive.

Naim Jakaj nga Instituti i Kosovës për Drejtësi (IKD), punën e Kuvendit nuk e sheh shumë produktive, për shkak të numri të vogël të projektligjeve të votuara.

“Sipas raportit të cilin e kemi publikuar të premten e kaluar, kemi thënë se aktiviteti legjislativ në Kuvend është përcjellë me mosefikasiteti në miratimin e projektligjeve të caktuara. Kemi pasur gjatë vitit 2022, 54 pika të rendit të ditës të cilat janë bartur në vitin 2023, prej tyre janë gati se 18 projektligje të cilat janë bartë, disa në lexim të dytë e disa në lexim të parë”.

“Disa janë shqyrtuar por nuk kanë arrit të marrin votën e duhur nga ana e Kuvendit për arsye të kuorumit. E kemi parë që aktiviteti legjislativ është përcjellë nga 117 projektligje të cilat e kanë marrë verdiktin final të Kuvendit, prej tyre 111 janë të miratuara, 6 të refuzuara dhe një sukses tjetër ka qenë miratimi i rregullores së re të Kuvendit, që nuk është ndryshuar që 10 vite”, u shpreh Jakaj,

Problematikë tjetër e punës së Kuvendit është edhe mungesa e kuorumit. Për këtë, Jakaj thotë se 53 për qind e seancave janë me vazhdime.

“Nëse në kryesi ka dakordim për rendin e ditës, për datën e orën se kur është seanca dhe fillon dhe nuk mbaron ashtu siç duhet për pikat e caktuara, atëherë kjo i bie mosefikasitet. Viti i kaluar është përcjellë me më shumë se gjysma e seancës me vazhdime”.

“Tre seanca janë me nga pesë vazhdime, pra nëse e shohim në total, 53 për qind e seancave janë me vazhdime, në ndërkohë 22 nga 38 seanca të rregullta, janë me 54 vazhdime”, thotë tutje Jakaj.

Por ndryshe mendon Arbër Thaçi nga Instituti Demokratik i Kosovës (KDI). Ai thotë se legjislativi për gjatë viteve 2022-23, ka përformuar kënaqshëm.

“Përgjithshëm mund të pohojmë që puna e Kuvendit përgjatë vitit 2022 ka qenë efikase dhe kjo dëshmohet me numra. Kuvendi përgjatë 2002-ës ka miratuar mbi 110 ligje, që numerikisht nëse krahasojmë me legjislaturat e kaluara në secilin vit, ky numër del të jetë më i madh, kjo mbase është shkaktuar edhe për faktin se kemi të bëjmë me një shumicë të konsoliduar parlamentare që lehtëson dhënien e vullnetit të deputetëve për projektligjet e caktuara”.

“Për gjatë këtij viti, Kuvendi po ashtu ka treguar ngecje në fushat e caktuara. Një nga ato më të rëndësishme është dëshmimi i hapave prapa në drejtim të transparencës, kryesisht përdorimi teknikës së vjetër të votimit me dorë e ka lënduar procesin e informimit të publikut për votimin që deputetë të caktuar bëjnë në raport me projektligjet e caktuara, dhe këtu mund të them se mbase Kuvendi ka bërë një hap prapa”, thotë Thaçi.

E problemin kryesor të kësaj legjislature për Thaçin është mungesa e kuorumit.

“Mungesa e kuorumit paraqet problemin kryesor të kësaj legjislature, mirëpo paraqet edhe një problem që është trashëguar nga e kaluara. Fatkeqësisht trendi i këtij problemi është në përkeqësim të vazhdueshëm, meqë ky problem në kuptimin numerik ka qenë më pak i shfaqur gjatë vitit 2022, ndërsa gjatë vitit 2023 deri më tani është mjaftueshëm i shfaqur. Tani siç po e shohim një numër i madh po dështojnë qysh në fillim. Në secilën seancë, votimi i të cilave dështon për shkak të mungesës së kuorumit”, u shpreh Thaçi.

/TV Arbëria

spot_img

Të fundit

Mbajtja e zgjedhjeve të brendshme nuk është çështje momentumi, por e zbatimit të statutit

Shkruan: Afrim Kasolli -Kam qenë nga ata që në...

Politikani serb: E vërteta për Adem Jasharin dhe luftën në Kosovë po i fshehet popullit në Serbi

Politikani serb, Boban Bogdanoviq, thotë se mbi kokën e...

Finlanda mbyll pikëkalimet kufitare me Rusinë

Finlanda reagon ndaj hyrjes së paligjshme të emigrantëve përmes...

Ishte në kërkim nga INTERPOL-i, arrestohet në Zveçan një shtetas serb

Është arrestuar dje në Zveçan një shtetas i Serbisë...

Mbajtja e zgjedhjeve të brendshme nuk është çështje momentumi, por e zbatimit të statutit

Shkruan: Afrim Kasolli -Kam qenë nga ata që në disa raste e kam ngritur për diskutim hezitimin e (pa) qëllimshëm të strukturave të PDK-së...

Politikani serb: E vërteta për Adem Jasharin dhe luftën në Kosovë po i fshehet popullit në Serbi

Politikani serb, Boban Bogdanoviq, thotë se mbi kokën e tij në Serbi është vendosur një çmim prej 300 mijë eurosh. Këtë thotë ta ketë...

Finlanda mbyll pikëkalimet kufitare me Rusinë

Finlanda reagon ndaj hyrjes së paligjshme të emigrantëve përmes Rusisë me mbylljen e të gjitha pikëkalimet kufitare për udhëtarët. Për qarkullimin e mallrave lihet...