Bahtiri: Ura mbi Ibër nuk rrezikon askënd, marrëveshja është e kryer

Agim Bahtiri, ish-kryetar për dy mandate i Mitrovicës së...

“Mbështetja dhe reagimet më dhanë zemër”, Ilir Mirena flet për sulmet e pushtetit

Ilir Mirena, drejtori i “Periskopit”, medium ky që u...
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Shteti braktis e lë pa rojë prej Kalasë së Prizrenit deri tek “Ulpiana”

Extra AL PVC

Janë së paku 70 marrëveshje për shërbime të veçanta, të cilat kanë skaduar e për zëvendësimin e punonjësve nuk ka zgjidhje. Si pasojë, Kalaja e Prizrenit, parku arkeologjik “Ulpiana” s’kanë as staf e as rojë. Rojat e Muzeut Kombëtar të Kosovës e vazhdojnë punën vullnetarisht, siç bën edhe njëri punonjës në muzeun “Shtëpia e Pavarësisë Dr. Ibrahim Rugova”. Në rrëmujën e mosvazhdimit të kontratave të përkohshme janë edhe shumë institucione të tjera, si Instituti i Kosovës për Mbrojtjen e Monumenteve, Lidhja Shqiptare e Prizrenit e disa punonjës të qendrave rajonale të trashëgimisë kulturore

Shteti i Kosovës ka investuar më shumë se një milion euro për ta bërë një pjesë të lokalitetit arkeologjik të Ulpianës Park Arkeologjik. Por, janë bërë më shumë se dy muaj prejse dora e shtetit nuk vërehet fare në këtë park, krejt afër Prishtinës. Mirëmbajtja nuk ekziston të paktën prej fundit të shtatorit. Nuk ka madje as rojë gjatë ditës e as gjatë natës. Arsyeja: mosvazhdimi i marrëveshjeve për shërbime të veçanta për 6 të angazhuarit si staf në “Ulpianë”.

I njëjti rrëfim është edhe për Kalanë e Prizrenit ku janë investuar mbi një milion euro të buxhetit të Kosovës dhe nga donacionet ndërkombëtare, përfshirë 700 mijë dollarë të Fondit të Ambasadorit, ndarë nga Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Kalaja bashkë me muzeun brenda saj janë të mbyllura, pos në rastet kur paralajmërohen vizita nga delegacionet

Muzetë pa staf, rojë me vullnetarë

Rojtarët e Muzeut Kombëtar të Kosovës – ku ruhen artefaktet më të rëndësishme të vendit – janë duke dalë në punë vullnetarisht për të ruajtur institucionin dhe me shpresë që do t’u vazhdohen kontratat. Ashtu bën edhe stafi i muzeut “Shtëpia e Pavarësisë Dr. Ibrahim Rugova”. Pa paga për më shumë se dy muaj është edhe stafi i rezidencës së presidentit Ibrahim Rugova në “Velani”. Një pjesë e shtëpisë së Rugovës ishte marrë nën mbrojtje nga shteti më 2016 duke pretenduar për ta hapur për vizitorë.

Në rrëmujën e mosvazhdimit të kontratave të përkohshme janë edhe shumë institucione të tjera, si Instituti i Kosovës për Mbrojtjen e Monumenteve, Lidhja Shqiptare e Prizrenit e disa punonjës të qendrave rajonale të trashëgimisë kulturore.

Arkeologu Shafi Gashi ka udhëhequr punimet në Kalanë e Prizrenit për disa vjet. Po ashtu ka udhëhequr punimet që brenda Kalasë të paraqiten artefaktet më të rëndësishme që janë gjetur aty e në regjion. Për të është e pashpjegueshme se si një pasuri e tillë e trashëgimisë kulturore ka mbetur madje edhe pa rojë./TV Arbëria

spot_img

Të fundit

Bahtiri: Ura mbi Ibër nuk rrezikon askënd, marrëveshja është e kryer

Agim Bahtiri, ish-kryetar për dy mandate i Mitrovicës së...

“Mbështetja dhe reagimet më dhanë zemër”, Ilir Mirena flet për sulmet e pushtetit

Ilir Mirena, drejtori i “Periskopit”, medium ky që u...

Situata aktuale në vend, Bislimi takohet me emisarin e Norvegjisë për Ballkanin Perëndimor

Zëvendëskryeministri i parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog...

Bahtiri: Ura mbi Ibër nuk rrezikon askënd, marrëveshja është e kryer

Agim Bahtiri, ish-kryetar për dy mandate i Mitrovicës së Jugut, ka folur për urën mbi Ibër në Mitrovicë, si një prej çështjeve që ka...

“Mbështetja dhe reagimet më dhanë zemër”, Ilir Mirena flet për sulmet e pushtetit

Ilir Mirena, drejtori i “Periskopit”, medium ky që u sulmua nga RTK-ja, foli në Pressing për sulmin që i është bërë medias së tij...

“Më kërkuat lekë, e më telefonuat më numër privat- vetëm pse jam nga Kosova” – Mediumi JOQ Albania tenton ta shantazhoj biznesin nga Prishtina

Ditëve të fundit ka bërë bërë bujë të madhe çështja e uljes së numrit të vizitorëve nga Kosova për në plazhet shqiptare, shkruan Arbëria...