Doja që Kurti të takohej me Richard Grenell, Evi Kokalari: Njerëzit afër Kurtit s`mu përgjigjen

Evi Kokalari, aktiviste shqiptaro-amerikane nga kampi republikan, ka folur...

Trump përzgjedh J.D. Vance për të garuar si nënpresident

Kandidati i pritur republikan për president të SHBA-së, Donald...
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

A është etik truri i krijuar në laborator? Çfarë thonë shkencëtarët?

Extra AL PVC

Organoidet e trurit, të quajtur zakonisht “mini trurë”, nuk janë truri aktual i njeriut. Megjithatë, shqetësimet etike rreth këtyre indeve të trurit të rritura në laborator, veçanërisht kur rrjedhin nga indet e fetusit të njeriut, mund të jenë realisht shumë njerëzore.

Studiuesit nga Universiteti i Hiroshimës ofrojnë njohuri të vlefshme në kompleksitetin e natyrshëm në kërkimin organoid të trurit, duke dhënë kontribute të rëndësishme në diskursin e vazhdueshëm që rrethon këtë bioteknologji novatore dhe duke hapur rrugën për vendimmarrje të informuar dhe administrim ligjor dhe etik në kërkim të përparimit shkencor.

Punimi i tyre u botua më 4 mars në EMBO Reports.

Organoidet e trurit janë inde tredimensionale të trurit të njeriut që rrjedhin nga qelizat burimore, të cilat janë të afta të zhvillohen në shumë lloje të ndryshme qelizash. Ato përsërisin kompleksitetin e trurit të njeriut në një mjedis laboratorik, duke i lejuar studiuesit të studiojnë zhvillimin e trurit dhe sëmundjet me shpresën për të përvetësuar njohuri jetike dhe për të bërë përparime novatore mjekësore.

Sfidat etike dhe ligjore

Tradicionalisht, organoidet e trurit rriten nga qelizat burimore pluripotente, një nënlloj i fuqishëm që është tipik i zhvillimit të hershëm embrional, por teknologjitë e reja tani bëjnë të mundur gjenerimin e këtyre organoideve nga qelizat e trurit fetal të njeriut. Por kjo metodë vjen me debate edhe më të nxehta ligjore dhe etike rreth organoideve të trurit, debate që janë tashmë intensive në kërkimet konvencionale organoidale.

“Hulumtimi ynë synon të iluminojë dilemat etike dhe kompleksitetet ligjore të anashkaluara më parë që lindin në kryqëzimin e kërkimeve të avancuara organoidale dhe përdorimit të indit fetal, i cili kryesisht merret nëpërmjet abortit me zgjedhje,” tha Tsutomu Sawai, një profesor i asociuar në Universitetin e Hiroshimës dhe autori kryesor i studimit.

Studimi thekson nevojën urgjente për një kuadër rregullator të sofistikuar dhe të harmonizuar globalisht, të përshtatur për të lundruar në peizazhin kompleks etik dhe ligjor të kërkimit organoid të trurit të fetusit (FeBO). Punimi thekson rëndësinë e protokolleve të pëlqimit të informuar, konsideratat etike që rrethojnë ndërgjegjen organoide, transplantimin e organoideve te kafshët, integrimin me sistemet llogaritëse dhe debatet më të gjera lidhur me kërkimin e embrionit dhe etikën e abortit.

“Plani ynë është që të avokojmë fuqishëm për zhvillimin e kornizave të plota etike dhe rregullatore për kërkimin organoid të trurit, duke përfshirë kërkimin e FeBO-s, si në nivel kombëtar ashtu edhe në atë ndërkombëtar,” tha Masanori Kataoka, një studiues tjetër në Universitetin e Hiroshimës.

“Në vend që të kufizoheni në çështjet e ndërgjegjes, është e domosdoshme, tani më shumë se kurrë, që të avancohet sistematikisht diskutimi etik dhe rregullator në mënyrë që të avancohet me përgjegjësi dhe etik progresi shkencor dhe mjekësor”, tha Sawai.

Dyshja hulumtuese planifikon të vazhdojë të mbështesë avancimin e diskutimeve etike dhe rregullatore që rrethojnë kërkimin organoid të trurit. Duke promovuar përparim të përgjegjshëm dhe etik në shkencë dhe mjekësi, ata synojnë të sigurojnë që të gjitha kërkimet që përfshijnë organoidet e trurit, duke përfshirë FeBO-të, të kryhen brenda një kuadri që i jep përparësi dinjitetit njerëzor dhe integritetit etik.

spot_img

Të fundit

Doja që Kurti të takohej me Richard Grenell, Evi Kokalari: Njerëzit afër Kurtit s`mu përgjigjen

Evi Kokalari, aktiviste shqiptaro-amerikane nga kampi republikan, ka folur...

Hoxhaj publikon fotografi me të përzgjedhurin e Trump për Nënpresident: E kupton thellësisht Ballkanin dhe sfidat europiane

Donald Trump, e ka përzgjedhur senatorin republikan James David...

Trump përzgjedh J.D. Vance për të garuar si nënpresident

Kandidati i pritur republikan për president të SHBA-së, Donald...

Krejt çka dihet për sulmin ndaj Donald Trump

Fjalimi i Donald Trump në Pensilvani para amerikanëve nuk...

Doja që Kurti të takohej me Richard Grenell, Evi Kokalari: Njerëzit afër Kurtit s`mu përgjigjen

Evi Kokalari, aktiviste shqiptaro-amerikane nga kampi republikan, ka folur në “Pressing” të T7, për një përpjekje që të bëjë të mundur një takim në...

Hoxhaj publikon fotografi me të përzgjedhurin e Trump për Nënpresident: E kupton thellësisht Ballkanin dhe sfidat europiane

Donald Trump, e ka përzgjedhur senatorin republikan James David Vance si kandidat për nënpresident në garën për zgjedhje presidenciale në Shtetet e Bashkuara, këtij...

Trump përzgjedh J.D. Vance për të garuar si nënpresident

Kandidati i pritur republikan për president të SHBA-së, Donald Trump, e ka përzgjedhur senatorin republikan nga Ohajo James David Vance si kandidat për nënpresident...